Kontrola zmluvy právnikom

Vyberte si prosím balík:

kontrola zmluvy právnikom

Kontrola zmluvy právnikom – potrebujem ju vôbec?

Nepotrebujete. 

Samozrejme len za predpokladu, ak na 100 % dôverujete druhej strane, že bude voči Vám korektná a dodrží aj to, čo sľúbila, no (radšej) neuviedla do zmluvy. Tiež ju nepotrebujete, ak viete, na ktoré pasáže zmluvy sa máte zamerať a ak viete vopred predvídať možné nástrahy a riziká, ktoré môžu po uzavretí zmluvy nastať. 

Viete, zmluvu nepotrebujete vtedy, keď všetko ide tak, ako má a druhá zmluvná strana splní všetko na čom ste sa dohodli. Zmluvu potrebujete práve vtedy, keď sa niečo pokazí. Zákon žiaľ nie vždy rieši úplne všetko a nemusí riešiť to, čo nastane a pokiaľ to nemáte pre takýto problém v zmluve dohodnuté riešenie, môže Vás to stáť peniaze. Vtedy je už často neskoro niečo opravovať. 

Na to nie vždy stačí vzor z internetu (ak vôbec niekedy). Každá zmluva má svoje špecifiká, ktoré treba zohľadniť. Jeden chce ochrániť to, iný zase niečo iné. Jeden sa obáva toho, druhý zase toho. Každý človek je iný, a preto je logické, že tá istá zmluva nemusí “pasovať” každému.  

Len kvalitná, jednoznačná a vyvážená zmluva totiž vie poskytnúť záruku zmluvným stranám, že prevod prebehne bez problémov. 

Veľmi častým problémom je, že ľudia si myslia, že zmluvu možno dodatočne len tak zmeniť, pod heslom: “Veď čo, ja tú zmluvu teraz podpíšem a keby niečo, tak ju potom zmeníme” . Lenže takto to žiaľ nefunguje. Akonáhle zmluvu uatvoríte, ste ňou Vy aj druhá strana ňou viazaní a meniť ju môžete len ak sa na tom dohodnete, napr. dodatkom k zmluve. 

Preto, ak máte nejaké obavy, výhrady, pripomienky, treba ich vzniesť pred uzavretím zmluvy a rokovať. Najskôr však musíte vôbec vedieť, že nejaké pripomienky máte. Inak povedané, ak neviete, že v nejakom ustanovení (alebo jeho absencii) pre Vás hrozí extrémne riziko, samozrejme nemôžete vedieť, že to máte namietať. 

Na to ednoducho musí mať človek skúsenosti. Tie človek získa len tým, že takýchto zmlúv skontroluje, či pripraví desiatky, možno stovky. Počas doterajšej praxe som skontroloval, či skoncipoval množstvo zmlúv, a tak viem zamerať pozornosť na to, čo by si inak človek nemusel všimnúť. Preto viem klienta upozorniť na to, na čo si má dať pozor, čo by mohol namietať, čo by sa mohlo stať a pod. 

Predsa len, napr. taký byt nekupujete /nepredávate každý deň. Veľa krát sa mi stalo, že za mnou prišiel klient s problémom, kedy zaplatil zálohu, či dokonca aj celú kúpnu cenu, no byt nemal, prípadne vznikol problém pri prevode. Viete, čo mi takíto klienti často hovoria? “Škoda, že som si tú zmluvu nedal pozrieť advokátovi”.

Nemusíte so mnou súhlasiť, no zaplatiť odborníkovi za detailnú a kvalitnú kontrolu zmluvy niekoľko sto eur v porovnaní s celkovou cenou bytu, ktorá sa často pohybuje rádovo v desiatkach až stovkách tisíc eur je myslím si celkom dobrá investícia. Nemyslíte?

Nechajte to preto radšej na odborníka.

Kontrola zmluvy právnikom - podmienky a postup:

Kontrola zmluvy právnikom - Objednať kontrolu zmluvy:


Nenašli ste, čo ste hľadali? 

Potrebujete skontrolovať iný typ dokumentu / zmluvy. Pokojne ma kontaktujte a dohodneme sa.